Butaca Buida

 

Breu històric

Històric de les accions internacionals de Pallassos Sense Fronteres

1993 ★ De la mà de Tortell Poltrona es funda l'organització i es realitzen 8 accions a Croàcia, en llocs com la capital, Zagreb, Península d'Ístria, Split a la costa dàlmata, i altres localitats en les quals vivien nens afectats pel conflicte bèl·lic de l'ex-Iugoslàvia.

1994 ★ Es dóna continuïtat a les accions a Croàcia en el context de la guerra que es viu a l'ex Iugoslàvia. Es fan 9 a Croàcia, 4 a Bòsnia i dos combinades en ambdós territoris. També s'inicien activitats amb la infància sahraui refugiada a Tindouf (Algèria) on es fan dues accions, i a Gaza (Palestina) on es fan dos més. Al Brasil es realitzen activitats de cercaviles en barris afectats per l'exclusió social.

1995 ★ L'activitat en els Balcans va seguir sent molt intensa i es van fer 8 accions a Bòsnia i 2 a Croàcia en el context del terrible conflicte que vivíem tan prop de casa. Aquest any es van fer 3 accions en els camps de refugiats sahrauis d'Algèria, es van fer 3 expedicions a Palestina i 1 al Líban. L'organització va començar a realitzar activitats més enllà de l'àmbit mediterrani d'una forma més seguida i es van fer 2 accions a Cuba en benefici de nens que havien patit l'accident nuclear de Txernòbil, i es va fer una acció a Nicaragua en el context de la desmobilització armada, una altra a Guatemala dins del marc del retorn de refugiats i una altra a Kenya en favor dels innombrables refugiats somalis que vivien aleshores i encara ho fan ara a la província del Nord Est.

1996 ★ Encara que l'any anterior s'havien signat els acords de Dayton i la guerra de l'ex Iugoslàvia havia disminuït la seva intensitat els pallassos sense fronteres van anar 7 vegades a Bòsnia i 3 a Sèrbia. L'activitat a Amèrica Central va augmentar de forma rellevant i per raons òbvies, a Guatemala es va anar 2 vegades, a Nicaragua 2, a El Salvador, Hondures i Costa Rica 1. Es va començar a anar també a Mèxic i Colòmbia, a Cuba s'hi va tornar i es van mantenir els compromisos amb els nens i nenes sahrauís de Tindouf (3 accions) i amb els de Palestina (1 acció).

1997 ★ Els pallassos sense fronteres van començar a obrir territorialment de manera ja definitiva el seu camp d'acció, no reduint la seva acció en els Balcans (Sèrbia 1, Bòsnia 1), i donant molta prioritat a Mesoamérica (El Salvador 1, Nicaragua 1, Mèxic - Chiapas 4), continuïtat a Colòmbia (2), a Algèria amb infància sahrauí (2). Al Líban s'hi anava un cop i la novetat d'aquest any va ser Nepal on es va fer una expedició a favor dels refugiats tibetans i butansesos.

1998 ★ Aquest any la novetat va ser la de la creació d'una escola de circ orientada a la inserció de nens del carrer a Salvador de Bahia al Brasil, mentre se seguia treballant a Algèria, Palestina, Bòsnia, Sèrbia. A Chiapas (Mèxic) es va dur a terme una activitat intensa (3 expedicions) i també s'hi va anar a Nicaragua amb motiu de l'Huracà Mitch, de manera que s'inaugurava una nova línia d'acció en emergències relacionades amb catàstrofes naturals .

1999 ★ Els projectes més potents van tenir lloc a Albània i Kosovo com a conseqüència de la nova crisi en l'ex Iugoslàvia. Primer es va treballar a Albània amb la població albano-kosovar refugiada i després els pallassos entraven a Kosovo per atendre directament a la població infantil afectada per la guerra, en el que seria el primer projecte de salut mental coordinat conjuntament amb Metges Sense Fronteres. S'arriba a l'acció número 100 i es viatja de nou  a El Salvador, Algèria, Moçambic i Mèxic. Es fa també una expedició a Armènia per atendre nens i nenes internats en orfenats afectats pel terratrèmol de 1989 i per la guerra del Karabakh.

2000 ★ Aquest és un any en què s'estabilitzen projectes i s'estableix com a prioritat territorial treballar a Mesoamérica (amb accions a El Salvador, Guatemala (3), República Dominicana, Nicaragua i Mèxic). També es treballa a Balcans (Kosovo 2) i Algèria amb la població sahrauí. Des de finals de 1998 l'organització havia hagut de triomfar sobre una crisi econòmica rellevant i una de les mesures va ser focalitzar activitats en pocs territoris per treure més suc dels recursos. Amb tot, Kosovo va seguir sent un terreny on els pallassos sense fronteres continuaven endinsant-se en el terreny psico-social i de la salut mental de la mà d'organitzacions com Metges Sense Fronteres o el Danish Refugee Council.

2001 ★ L'any de "l'odissea a l'espai" els pallassos prenen cada vegada més empenta. La moratòria de territoris es cancel·la. Es va al Salvador 3 vegades a atendre necessitats relacionades amb un terratrèmol que ha afectat el país, i mantenint el criteri de zona territorial prioritària se segueix anant a Guatemala (2), Nicaragua, Mèxic (2). També es va a Colòmbia i es fa una gira per tota Sud-amèrica atenent poblacions en situació precària a Bolívia, Argentina, Xile, Perú, Equador, Veneçuela, Brasil, Paraguai i Uruguai. Es va a Kosovo, Palestina, Algèria i s'inicien noves activitats en quatre països nous; Mali, Costa d'Ivori, Guinea Equatorial i Filipines. Una cosa significatiu és l'increment d'experiències a l'Àfrica Occidental.

2002 ★ Es fa una nova gira per Sud-amèrica en favor de població en situació d'exclusió social que arriba a Bolívia, Argentina, Xile, Perú, Equador, Veneçuela, Brasil, Paraguai i Uruguai. A Colòmbia s'inicia un projecte d'Escola de Circ similar al projecte experimentat al Brasil, una activitat que no es deixarà definitivament en mans de la contrapart local fins a desembre de 2009 i que donarà un resultat molt satisfactori. Entre Guatemala, El Salvador, Nicaragua i Mèxic se sumen 14 accions, en els Balcans, Palestina, Algèria i Mali se'n fan un parell a cada lloc i a Costa d'Ivori una. Tot i l'extensió territorial s'aconsegueix mantenir un compromís i una continuïtat.

2003 ★ La posada en marxa de projectes amb un contingut formatiu important es converteix en l'aposta fonamental durant els propers 4 anys i Colòmbia, Nicaragua i Palestina són els territoris on aquest model d'acció es desenvolupa amb més intensitat. Aquesta aposta fa que les accions genuïnes perdin una mica de pes i així a El Salvador només es fa una acció, se'n fan puntuals a Mali, Guinea Conakry, Guinea Equatorial, Namíbia i una a l'Iraq en resposta a l'agreujament de la situació provocada pel bloqueig.

2004 ★ Segueixen els projectes formatius d'inserció a Nicaragua, Colòmbia i Palestina, que es compaginen amb accions a Algèria, Marroc, Kosovo, Guinea Equatorial i RD Congo. A Moçambic s'inicia una col·laboració molt important amb Casa Velha, una contrapart artística que es convertirà en companya de viatge fins a l'actualitat pel que fa als projectes en aquest país.

2005 ★ La catàstrofe del Tsunami farà que la capacitat de resposta a emergències relacionades amb catàstrofes naturals s'intensifiqui a l'organització: dues accions a Sri Lanka i una Indonèsia ho testifiquen. Mentre segueixen funcionant els projectes d'escoles de circ a Nicaragua i Colòmbia, on també es realitzen accions de gira. A Moçambic es reforça la relació amb Casa Velha, s'actua a Namíbia, Guinea Equatorial, Marroc, Bòsnia, Algèria, Hondures, Índia i a Palestina es comença a col·laborar amb la Mitja Lluna Roja Palestina, fent formació per a monitors dels Jocs d'Estiu.

2006 ★ S'acaba la intervenció relacionada amb el Tsunami fent una última acció a Sri Lanka. Les escoles de Colòmbia i Nicaragua comencen a entrar en fase de traspàs a les contraparts. Continuen els projectes amb Casa Velha a Moçambic i amb el Creixent Vermell a Palestina. Es realitzen accions a Sèrbia i Bòsnia, al Marroc, a Guatemala i Hondures, a Haití, i a l'Àfrica se'n fan al Senegal, Sierra Leone i Guinea Equatorial. Artistes italians de Pallassos Sense Fronteres inicien un projecte de testimoni educatiu contra la màfia al sud d'Itàlia.

2007 ★ Aquest és un any de canvis en la política d'operacions i també de problemes de finançament per als projectes més grans. Totes les organitzacions travessen períodes de canvis. La política es comença a reorientar cap a escenaris de catàstrofe o conflicte bèl·lic, reprenent els orígens. Les escoles de circ van sent transferides a les contraparts de Nicaragua i Colòmbia per garantir una sostenibilitat que costa trobar. El projecte d'Itàlia continua i es realitzen accions a Haití, Bòsnia, Palestina, Algèria, Namíbia, Guinea Equatorial, Sierra Leone, Camerun, Benín, Costa d'Ivori i a Perú degut al terratrèmol que sacseja Ica.

2008 ★ La nova orientació operacional ja s'ha establert el 2008 i els efectes no es deixen esperar; es realitzen 24 accions en contrast amb les 14 realitzades l'any anterior. L'experiència de Moçambic és positiva i està a mig camí dels projectes de formació d'una dimensió excessiva i els de genuïns de gira d'espectacles. Al Pròxim Orient s'inicia un creixement d'activitat que fa que es duguin a terme 5 accions entre Palestina, Israel, Síria i Líban. En un moment històric clau Kosovo es converteix en un lloc prioritari i es duen a terme accions dirigides a combatre la segregació ètnica (albanesos, serbis, gitanos, bosnians...), cosa que es replica a Gaza treballant per a infants palestins i israelians a banda i banda de la frontera. A Sèrbia i a Bòsnia també s'aconsegueix. A El Salvador s'inicia un projecte en què es fan 3 accions. Al Perú s'actua en el context post-catàstrofe derivat del terratrèmol a Pisco. Es realitzen accions al Brasil, Algèria, Haití, Marroc, Guinea Equatorial i Gàmbia. L'escola de Colòmbia encara la seva última fase de compromís amb PSF.

2009 ★ La crisi generalitzada no fa que els pallassos deixin de fer riure als nens més desprotegits del món. Moçambic continua amb força, Colòmbia acaba projecte de forma força positiva, al Líban s'intensifiquen les gires fins al punt d'esdevenir un territori ideal per avaluar la pertinència de les accions de Pallassos. Les accions més impactants tenen lloc a la província del Kivu al RD Congo on desenes de milers de nenes i nens gaudeixen de la comicitat dels pallassos i les pallasses. A Síria els projectes de pallasses per a dones estableixen una nova fita històrica per a l'organització, grups d'artistes formats exclusivament per  dones entren en escena en un país en el que, culturalment, semblava esbojarrat plantejar. A Kosovo es continuen fent accions en benefici de població segregada. Es viatja Bulgària, Palestina, Algèria, El Salvador, Namíbia, Angola i a Costa d'Ivori.

2010 ★ PSF es bolca en el suport a les víctimes de catàstrofes a Xile i en Haití. En aquests dos països es realitzen fins a 200 espectacles en col·laboració amb companyies locals i agències internacionals com MSF. El projecte de dones de Síria a causa de la inestabilitat que es viu en aquest país ha de ser traslladat a Jordània. Es mantenen les accions en territoris històrics com Pròxim Orient, Balcans i Sàhara, i se segueix donant suport al projecte de Casa Velha a Moçambic. S'inicia el projecte de Costa d'Ivori amb MESAD i Saint Camille de Lelis.

2011 ★ Espanya sofreix un terratrèmol a Lorca i els pallassos es bolquen en el suport a les víctimes realitzant vàries gires d'espectacles. S'intensifiquen les accions a Líban i a Jordània en projecte de gires per a refugiats i de dones per a dones. Es funda la Internacional de Pallassos Sense Fronteres; Clowns Without Borders International, integrada per França, Suècia, Bèlgica, EUA, Canadà, Sud-àfrica, Irlanda, Alemanya i Espanya. La seu s'estableix a Espanya. PSF rep aquest any una gran donació de Carmen Monedero que significarà un gran suport per mantenir el seu nivell d'activitat durant els pitjors anys de crisis.

2012 ★ Es mantenen els projectes de dones a Jordània. Líban, Colòmbia i Costa d'Ivori són els llocs on es destinen més esforços, però també s'engega el projecte nutricional, que havia de realitzar-se en el nord-est de Kenya però que per problemes greus de seguretat es resitua a Burkina Faso.

2013 ★ Es consolida el projecte nutricional de Burkina Faso i PSF segueix enfortint les seves accions a Líban, Jordània, Colòmbia, Kosovo, Costa d'Ivori, al mateix temps que de la mà de UNHCR inicia activitats a Etiòpia.

2014 ★ Segueix mantenint-se com a prioritat actuar en favor de poblacions refugiades o desplaçades i per tant en coordinació amb la Internacional (CWBI) es realitzen accions a Etiòpia, Líban, Colòmbia, Jordània, Palestina, Algèria i com a novetat es comença a actuar en el Kurdistan iraquià en el context de la guerra de l'Iraq i la crisi de Mossul.

2015 ★ A més de mantenir els llocs habituals de treball s'inicien accions en països afectats per l'ebola; Sierra Leone i Libèria, s'atén als desplaçats pel terrible terratrèmol del Nepal i s'inicia un projecte de gran envergadura a Sèrbia, Macedònia i Grècia per atendre als refugiats que arriben a Europa procedents de les guerres de Síria, Afganistan i l'Iraq. Es denuncia de forma activa l'actitud irresponsable de la Unió Europea davant la crisi de refugiats.

2016 ★ L'activitat se centra en la crisi de refugiats procedents de Pròxim Orient, tant assentats a Europa com als països veïns de Síria i l'Iraq. El projecte nutricional es reinicia amb més força i en col·laboració amb Socialclown. Es continuen realitzant activitats a l'Àfrica Occidental, Balcans, Nepal i Colòmbia. Es duu a terme una fase pilot a El Salvador per a un projecte dirigit a joves que sofreixen violència estructural de maras.

2017 ★ Es mantenen les prioritats de 2017 i es reinicia el projecte de dones per a dones a Líban amb Abaad. Se signa un conveni de col·laboració amb la Unitat de Trauma Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que culmina en l'engegada d'un projecte conjunt a la Vall de la Bekaa (Líban) que serà avaluat externament posant el focus en la disminució de la simptomatologia de l'estrès post-traumàtic de nenes i nens refugiats de Síria.

2018 ★ Es culmina el projecte conjunt amb l'UTCCB de la Universitat Autònoma de Barcelona a la Vall de la Bekaa (Líban) amb uns resultats d'impacte excepcionalment bons que demostren per primer cop que la feina dels pallassos i pallasses redueix la simptomatologia de l'estrès post-traumàtic en nens i nenes que han patit guerres. El projecte de malnutrició a Burkina Faso avança amb èxit cap a una fase més dirigida a la sensibilització. Finalment, viatgem per primera vegada a Ucraïna per atendre els desplaçats interns pel conflicte que succeeix a l'est del país.

2019 ★ El projecte nutricional de Burkina Faso assoleix objectius importants en la seva fase de sensibilització i es comença a enfocar cap al traspàs a mans locals. Es consoliden les actuacions a la Vall de la Bekaa (Líban) en base als resultats obtinguts l'any anterior, així com també a Ucraïna i a Etiòpia. S'intensifiquen les accions a Colòmbia per respondre al creixent flux de refugiats procedents de Veneçuela.

2020 ★ Abans que esclati la pandèmia, es realitzen dues gires per atendre la situació emocional de la infància refugiada a Líban i a Etiòpia. Finalitza el projecte nutricional a Burkina Faso i es comença un altre a les escoles de la mateixa zona per a sensibilitzar a la infància i la població local sobre la importància de prevenir el Covid-19 i altres malalties infeccioses que afecten la regió. A Beirut es duen a terme dues gires per atendre la infància refugiada i vulnerable i millorar el seu estat emocional degut a la forta explosió del port i a la pandèmia en general. El confinament i les mesures restrictives causades per la Covid-19 obliguen a destinar els esforços en els projectes estatals. S'actua virtualment per a les dones que pateixen violència masclista, es participa en un projecte de sensibilització de l'Ajuntament de Barcelona a través de 5 vídeos destinats a la infància vulnerable per a informar i prevenir l'expansió del virus i es realitzen diversos espectacles a Lleó, Madrid i Catalunya per a millorar la situació emocional de la infància que més ha patit les restriccions del confinament i la pandèmia en general. 

2021 ★ La pandèmia segueix causant afectacions a la sanitat pública però també a la salut mental de les persones, sobretot la infància més vulnerable. Durant el març i abril s'engega la campanya "Somriurevirus" a una cinquantena d'escoles de màxima complexitat de tot el país. També es realitzen gires d'espectacles a Líban i Burkina Faso, on tenim la sort de comptar amb artistes locals. A finals d'any, quan les restriccions comencen a relaxar-se permetent-nos viatjar de nou des d'Espanya, s'organitzen equips mixtes cap aquests dos territoris. 

2022 ★ Mentre els estralls de la pandèmia van disminuint apareix una nova guerra a Europa: Ucraïna. Aquest fet obliga a Pallassos Sense Fronteres a posar grans esforços per respondre l'emergència als territoris fronterers, com Polònia. Engeguem un total de 9 expedicions consecutives a Varsòvia i la frontera est per oferir suport emocional i psicològic a la infància i població refugiada que va arribant. Malgrat això, no deixem de banda molts altres conflictes i seguim endavant amb el projecte "Fem Riure, Fem Futur" a la Vall de la Bekaa (Líban) i Quibdó (Colòmbia). Per primera vegada, ens estrenem a Zimbabwe i la frontera nord de Mèxic amb ACNUR. També atenem la població estigmatitzada per patir malalties de salut mental a Togo i Benín i la infància vulnerable a Equador i Sierra Leone. A casa nostra, reprenem el projecte "Somriurevirus" i l'ampliem a diversos territoris de l'Estat com Astúries, Extremadura, Lleó, Saragossa i Madrid.

 

 Quin mareig, tu!