Fem riure, fem futur

 www.femriurefemfutur.org

 

______________________________________________

 

 

Espectáculo ante niños refugiados sirios en una escuela libanesaLocalització: 
Líban
 
Inici / Final: 
02/2017 - 06/2019

 

Context

Segons ACNUR¹, des del començament del conflicte a Síria al març de 2011, gairebé la meitat de la població del país (estimada en uns 22 milions) s'ha vist forçada a fugir de les seves llars. Més de cinc milions viuen com a refugiats als països limítrofs com Turquia, Líban, l'Iraq, Jordània i Egipte. Actualment, els sirians són la major població de refugiats a nivell mundial. L'organització 3RP² esmenta que tant la població refugiada siriana com les comunitats on són acollits continuen requerint de protecció i assistència, amb necessitats complexes i en constant desenvolupament. No obstant això, a causa del continu creixement dels fluxos migratoris procedents de Síria i malgrat l'enorme generositat de les comunitats amfitriones, actualment concorren serioses dificultats per a la satisfacció d'aquestes necessitats, la qual cosa ha suposat una situació de crisi humanitària que afecta tant a refugiats com a les poblacions autòctones.

D'acord amb el Govern del Líban i les Nacions Unides³, durant els últims sis anys, Líban ha estat al capdavant d'una de les pitjors crisis humanitàries dels nostres temps. I no és para menys: han acollit al voltant d'1,5 milions de refugiats sirians, la qual cosa suposa, segons ACNUR, que aproximadament una de cada quatre persones en el Líban és un refugiat sirià. Aquesta situació ha comportat veritables reptes a nivell econòmic, social, demogràfic, polític i de seguretat, els quals s'han afrontat amb gran benevolència, obrint-se escoles, hospitals i fins i tot llars per tots aquells desplaçats sirians que ho han perdut tot.

No obstant això, tal com afirmen UNICEF, UNHCR i WFP, la situació dels refugiats al Líban segueix sent d'extrema vulnerabilitat després de set anys de guerra. En el millor dels casos, segons l'informe, la situació seguiria sent tan crítica com l'any anterior, reflectint-se una clara dependència de la població siriana refugiada cap a les ajudes rebudes per la comunitat internacional. L'informe afegeix a més que, malgrat aquesta dependència, les ajudes no constitueixen més del 50% sobre el total que s'estima necessari per fer front a l'actual crisi. En aquest inhòspit context, la proporció de famílies que viuen per sota del llindar de la pobresa roman en un alarmant 71%.

No obstant això, la present situació es torna encara més crítica a la Vall de la Beqaa. Conforme a les dades que proporciona en el seu informe UNDP, el ràtio de població en aquesta regió entre libanesos i refugiats se situaria aproximadament en 1:1, la qual cosa suposa que la meitat de la població és d'origen libanès mentre que l'altra meitat és població refugiada (en la seva majoria, sirians i palestins). Segons UNHCR, a principis d'aquest mateix any es va registrar un total de 357.303 refugiats en Beqaa.

Al voltant del 36% de la població refugiada siriana en la governació de la Beqaa viuen en camps de refugiats (informal settlements). En aquesta vall, entre un 20 i un 30% de la població libanesa es troba en situació de pobresa encara que, depenent dels municipis, s'observen casos on les xifres són àdhuc més alarmants, com en Ghazze, Qab Elias i Marj, entre altres. En conseqüència, han concorregut diferents xocs intrapoblacionals entre libanesos i refugiats a causa de l'escassetat de mitjans i recursos per a la seva pròpia subsistència, la qual cosa ha afegit encara més dificultat a la present situació de crisi humanitària.

Enmig d'aquest context, l'any 2011, un grup de dones refugiades sirianes van crear el projecte Relief and Educational Assistence (REVA), encarregat de proporcionar assistència a refugiats sirians al Líban. Un grup de voluntàries, amb el suport de Social Support Society (SSS), dedica els seus esforços a proveir d'ajuda i serveis educatius diversos als refugiats sirians a la Vall de la Beqaa, promovent la inclusió social de milers de joves en situació d'extrema vulnerabilitat.

No obstant això, malgrat l'esforç del REVA, la situació segueix albergant gran complexitat: la població refugiada no només roman en condicions de gran adversitat, sinó que a més han viscut situacions durant la guerra que han pogut suposar serioses conseqüències psicològiques per a ells, generant-se traumes que dificulten la seva inclusió en l'actual context.

A més, a principis del mes de juliol de 2017, es van produir diversos incendis en camps de refugiats situats a la Vall de la Beqaa¹º. Si bé les escoles gestionades per Social Support Society no han estat afectades pel foc, cal esmentar que la situació ha pogut afectar indirectament als nens que acudeixen a aquestes, a causa que existia gran proximitat amb l'incendi i han romàs durant dies amb incertesa sobre si aquest podria arribar a calcinar també les seves llars, arrabassant-los així els seus escassos béns. En conseqüència, l'estrès produït pels incendis podria incrementar les seves dificultats d'adaptació al context actual, perpetuant-se i fins i tot incrementant-se la seva afectació psicològica prèvia.

 

Els nens i adolescents no només són la part més vulnerable de la població que està exposada a la guerra, a les crisis o als desastres naturals, sinó que també representen el futur del seu país després d'aquest tipus d'esdeveniments traumàtics. Així doncs, és molt important invertir en la seva recuperació després de la crisi, no només per alleujar el seu sofriment, sinó per crear la condició emocional per a que puguin aprendre, desenvolupar-se i millorar el seu futur. Pallassos Sense Fronteres compta amb la col·laboració de la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCBB) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a dur a terme aquest projecte, que alhora servirà per avaluar l'impacte de les nostres accions al terreny. 

 

Fonts consultades:

¹ ACNUR (2017). Emergencia en Siria. Llamamiento urgente para Siria.
² 3RP (2016). Regional, refugee and resilience plan 2016-2017 in response to the Syria Crisis. Annual Report.
³ Government of Lebanon & United Nations (2017). Lebanon Crisis Response Plan 2017-2020.
⁴ ACNUR (2017). Emergencia en Siria. Llamamiento urgente para Siria.
⁵ UNHCR, UNICEF & WFP (2016). Vulnerability Assesment of Sirian Refugees in Lebanon 2016.
⁶ UNDP (2017). The Burden of Scarce Opportunities: The Social Stability Context in Central and West Bekaa. Conflict Analysis Report - March 2017.
⁷ UNHCR (2017). Syria Regional Refugee Response. Inter Agency Information Sharing Portal.
⁸ OCHA (2016). Bekaa and Baalbek/Hermel Governorates Profile - May 2016.
 UNDP (2017). The Burden of Scarce Opportunities: The Social Stability Context in Central and West Bekaa. Conflict Analysis Report - March 2017.
¹º EL MUNDO (02/07/2017). Un incendio arrasa un asentamiento de refugiados sirios en Líbano y casa al menos tres muertos. Internacional - El Líbano.

 

 

Objectiu General: 

Contribuir en la millora de la salut de la infància refugiada siriana establerta a Líban, a la Vall de la Beqaa.

 

Objectius Específics:

Minimitzar la simptomatologia de l'estrès post-traumàtic i millorar l'estat d'ànim dels nens i nenes refugiats a la Vall de la Beqaa, que han patit els efectes de la guerra i que sofreixen els de l'exili forçós mitjançant eines de rehabilitació psicosocial i de potenciació de la resiliència.

 

Beneficiaris del projecte: 

Beneficiaris directes: Nens: 5.810 | Nenes: 5.810 | Total: 11.620       

Beneficiaris indirectes: Nens: 350 | Nenes: 450 | Total: 800

  • 20 mestres que es formaran en TRT (Teaching Recovering Techniques) i dinàmiques d'animació.
  • 800 nens i nenes que rebran TRTs + dinàmiques de pallassos.
  • 7.800 nens i nenes refugiats sirians que rebran espectacles de pallassos.
  • 3.000 nens i nenes libanesos d'escoles compartides que rebran espectacles de pallassos.

 

Activitats: 

  • Formació a 20 mestres que eduquen als nens i nenes sirians de les escoles de la Beqaa en aplicació de TRTs.
  • Avaluació mestres capacitats.
  • Aplicació de les TRTs.
  • Tallers de dinàmiques de joc després de cada espectacle.
  • Espectacle de Pallassos i Circ.

 

Finançament:

Fundació Nous Cims
Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya
Vols ajudar-nos a finançar aquest projecte? Posa't en contacte amb nosaltres!