Butaca Buida

 

Missió

Missió i punts rellevants de l'acció de Pallassos Sense Fronteres en el context humanitari.

La missió de PSF és millorar la situació emocional de la infància que pateix les conseqüències de conflictes armats, guerres o catàstrofes naturals; i ho fem mitjançant espectacles còmics realitzats per pallassos i pallasses professionals voluntaris.

Pallassos Sense Fronteres desenvolupa la seva actuació tant a nivell nacional a favor de la infància més desfavorida a l'estat espanyol, com a nivell internacional per a la infància refugiada i desplaçada afectada per conflictes armats i desastres naturals.

El Pallasso Enric Muñoz juga amb una nena refugiada al camp de trànsit de Gevgelija (Macedònia)

 

Gevgelija (Macedònia, frontera amb Grècia), 2015.
Foto: © Samuel Rodríguez

 

Què fem els Pallassos Sense Fronteres?

★ Donem suport emocional a la població afectada per conflictes o catàstrofes. L'acció humanitària precisa sempre d'un component de suport psicològic i emocional, no només individual sinó col·lectiu. Per a la població afectada és important veure riure, veure els uns als altres rient, és un senyal de permanència i de resistència davant l'adversitat que enforteix els processos de resiliència.

 Treballem en proximitat amb els beneficiaris. Es tracta d'un tipus d'acció en què s'interactua amb els nens i nenes, en el qual s'estableix un contacte totalment horitzontal amb els beneficiaris, en què els artistes es mostren a peu de terra en ple esforç per arrencar rialles al públic .

 Donem importància a lo innocent, al joc, l'humor blanc. En llocs castigats per la guerra les accions de Pallassos aporten una visió innocent i sense malícia, que és imprescindible per deixar una porta oberta a l'esperança.

 Potenciem un espai transgeneracional. En els espectacles en general sempre es troben adults i petits, i això possibilita que es generi un canal de comunicació que normalment en aquests contextos roman ofegat. Els pares veuen els seus fills riure i en alguns casos l'efecte que això causa en els adults és més potent que el que causa en els mateixos nens.

 Regalem l'immaterial. Sempre hem evitat que els nostres espectacles o accions es barregin amb donacions materials perquè en el que realment consisteix el nostre treball és en materialitzar l'empatia, i en demostrar que sabem que les persones que pateixen guerres o catàstrofes naturals necessiten ser reconegudes com a iguals, com a persones que pateixen emocionalment, i que no únicament necessiten de la materialitat per recuperar-se.

 Creem ponts entre pobles enfrontats. Ja sigui treballant en una mateixa gira amb dues poblacions o fins i tot ajuntant nens i nenes de comunitats en conflicte, la nostra actitud equipara a la infància davant els adults enfrontats. Ja és un missatge que genera connexió que sàpiguen que el mateix que fem per albanesos ho fem per serbis, o el mateix amb palestins que amb israelians.

 Redimim l'espai públic. En la majoria dels camps de refugiats del món, si partim de la base que el refugiat no pot ser concebut com a ciutadà ple, l'espai públic tal i com s'entén en els països que viuen en la normalitat no es coneix. Nosaltres, mitjançant les nostres activitats, rescatem o dotem de significat al lloc de trobada entre petits i grans, al lloc de joc i de distracció innocent per a tots.

 La dona és protagonista. En tots els nostres espectacles participen dones, pallasses, acròbates, malabaristes, i això, alhora que genera un missatge que aporta un nou equilibri que rescata les dones, també redescobreix en les nenes l'humor femení i lel seu simbolisme. No tot es pot dir des de la comicitat masculina, les dones també tenen la seva pròpia manera de fer riure.

 El riure contra el dolor de la guerra. Mitjançant tallers de jocs de pallassos i pallasses ajudem a persones que han patit traumes greus relacionats amb la guerra. Els obrim una porta a fixar la seva atenció en una cosa nova i positiva per tal de descarregar obsessions. Nosaltres no ens definim com terapeutes, però les organitzacions amb les quals treballem valoren la nostra feina com a teràpia.

 

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES